onsdag 30 mars 2011

Att måla fan på väggen med vattenfärg..(uppdaterad 20110412)

Uppdatering: Ja, nu erkänner då till slut Japanska myndigheter att de har en katastrof i Chernobyl-klass att hantera. Och återigen vill jag då påminna om att det finns flera skäl att känna sig orolig över de mycket långtgående konsekvenser detta kommer att få.

Strålningspartiklarna rinner här rakt ut i havet och som jag beskrev för några veckor sedan(nedan och ovan) kommer dessa att kunna sprida sig ut i alla stora hav via strömmarna, och påverka allt liv runt om jorden inklusive vårt eget. Den första del av världshaven som drabbas är den närmast liggande Norra Stilla havet som också gränsar till Norra Ishavet. Från dessa vatten får vi i dag en stor del av vår fisk och våra skaldjur.

Grattis världen!
/M
------------------------------

Vad som egentligen sker i de Japanska kärnkraftsverken är svårt att veta. Den Japanska kulturen är ju inte direkt lagd åt det öppna, informativa hållet.

Men. Själv är jag orolig.
Även om Japan ligger på andra sidan jorden, långt, långt bort, så ska vi inte tro att detta bara kommer att drabba lokalt. Vi minns kanske, att det nerfall som drabbade Norra Sverige efter Tjenobyl, fick stora återverkningar på växtlighet och djurhållning. Detta var mestadels luftburna utsläpp. I japan går radioaktiviteten dessutom ut i haven.
Havsströmmarnas enorma kraft kommer att förflytta radioaktiviteten över stora avstånd. Detta kommer att påverka hela Stilla Havet och en del kommer även att föras vidare in i Atlanten och indiska oceanen. Dessa hav som vi är allt mer beroende av. När vi ser oljeutsläpps katastrofer hända, så blir effekterna påtagliga och relativt lokala i tid och rum.
Vad gäller olyckorna i Japan kan detta komma att påverka Jordens ALLA hav och dess invånare, under en oöverskådlig lång tid, med effekter som kommer att vara svåra att motverka.
Vi kan inte ge oss ut och skrubba sjöfåglar rena. Vi kan bara stå och se dem dö.

Detta är det riktigt skrämmande...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar