torsdag 31 mars 2011

När går vi på pumpen?

Gårdagens utläggning om Japan och havsströmmarna fick mig att tänka på en ganska spridd missuppfattning om växthuseffekten så jag tänkte damma av mina gamla kunskaper i Oceanografi och reda ut det.

Växthuseffekten gör att jordens temperatur stiger, vilket i sin tur gör att polarisarna smälter, havsnivån stiger, vädret förändras osv.

Men varför säger då en del att det samtidigt kan bli kallare?

Till å börja med, så har vi människor svårt att se dessa förändringar över lång tid. Vädret, som historiskt sett varit så enormt viktigt, från de första jordbrukssamhällena och framåt, varierar från dag till dag, från år till år och dessa relativt korta svängningar kan vara enorma. Ena vintern är det nästan snöfritt, nästa år är det 25 minus i november. Därför är det svårt att utan statistik få en uppfattning om hur temperatur och väderförhållanden förändras över t.ex. en 50-års period. Men fakta är att polarisarna konstant minskat under många år och detta beror på ett allt varmare klimat. Detta är statistiskt säkerställda fakta.

Nu har ju tyvärr oljebolag och andra intressen, betalat ett fåtal forskare och en mängd PR-firmor för att sprida tvivel om giltigheten i dessa fakta.
Men om man ser påvetenskapsvärlden som helhet, så är 98% av alla forskare , som uttalat sig i fackpress det senaste decenniet, helt överens om växthuseffekten som ett faktum.

Varför säger då även många av dem, att vi kan förvänta oss att det blir kallare?
En ytterst bidragande orsak till vårt relativt varma klimat i Norden är Golfströmmen. Om man tittar på en världskarta så ser man att Sverige ligger på samma breddgrad som Alaska och Grönland. För att uppleva ett liknande klimat som vårt, får man i t.ex Nordamerika förflytta sig mer än hundra mil söderut!

Golfströmmen drar med sig varmt vatten från ekvatorn på sin väg norrut och det är detta som ger vårt unika klimat. Men Golfströmmen rör sig inte av sig själv utan drivs av en enorm "pump".Pumpens ursprung är polarisarna som kyler ner vattnet vid ytan, skickar ner enorma volymer till botten(vattnet sjunker vid 4 grader) och bygger upp en kraftfull bottenström som forsar mot ekvatorn och runt kontinenterna, för och så småningom(se bild) pressas upp mot ytan och skicka åter det vatten, som hos oss bildar Golfströmmen.

Hela detta system drivs med andra ord av tyngdkraft och till viss del av jordens rotation. Detta gör, att i något läge, där polarisen smält ner till en volym som inte längre kan producera denna urkraft, avstannar hela vatten-systemet. Utan påverkan från Golfströmmen kan vi se fram emot Grönländska vintrar.

"När varmvattnet tar slut - Då får vi duscha kallt!"

/M hmm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar