fredag 3 juli 2009

Del 3: Uppföljning

"Antagligen det värsta jag har sett" säger Jörgen Björnfot som är chef för Avfall-transport hos kommunala Eskilstuna Energi och Miljö, efter att ha sett bilderna från soprummet.

Jo, jag hade ett snack med Jörgen igår och han hade mycket vettigt att komma med och var behjälplig i att räta ut många av mina frågetecken angående sophanteringen i staden.
Men samtidigt som han tyckte att det på de flesta håll fungerade betydligt bättre, vad gäller folks förmåga att sortera och ta eget ansvar, kunde jag märka en viss frustration i att det är en mycket långsam process att ändra folks och myndigheter beteende.
Trots allt har Eskilstuna i 340 år ägnat sig åt slutförvaring av allt avfall genom att gräva ner problemen. Att gå från att samla allt skräp i en hög, till att sortera, återanvända och omvandla bananskal till drivmedel är en omställning som kanske inte omvandlat folks medvetande i samma grad som den gjort hos politikerkåren...

I dag meddelas att Sverige som just nu ligger etta i EU, vad gäller att hantera miljöproblemen, är på väg att bli omsprungen. Tiden är kanske mogen att våga ta större steg för att säkra framtiden?

Eskilstuna, som enligt Miljöaktuellts årliga undersökning är Sveriges 5:e miljövänligaste kommun, står inför samma problem.
Det som saknas är kanske inte politisk vilja och organisation utan att man bland pressreleaser och motioner glömt bort att engagera invånarna i staden?

Miljöarbete kräver ansvar och ansvar tar man om man känner ett engagemang. Ett engagemang som kanske finns hos många politiker, Jörgen och de andra på EEM, mfl. , men som saknas hos många av stadens familjer. Konsekvenserna av dagens miljöarbete kan vara svåra att se och när man bombarderas av negativa budskap är det lätt att stänga av.

Det kan vara dax att tänka på att engagera oss i detta arbete, på ett sätt där vi blir en del av Eskilstunas miljöarbete så att det blir en del av VÅR IDENTITET.
Först DÅ får man ett äkta engagemang och ett naturligt ansvarskännande!

Det tål att tänka på....

( i helgen kommer, som sagt, del 4 i denna serie då jag utdelar lite snytingar till mina kära grannar)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar