måndag 14 september 2015

Hur mycket kostar räven där i ditt fönster ?

Kom först att tänka på detta då jag körde landsvägen här en morgon och körde förbi en grävling, en hare, en rödräv, en kaja och en älgkalv. Älkalven stod ute i diset på ett fält, de andra låg på eller vid sidan av vägen, överkörda. Hur värderar och ser vi på våra egna vilda djur idag?
Vargar finns det många åsikter om men vad tänker vi om alla de andra djur som bor grannar med oss? Ser vi dem bara som besvärande moment som river våra soptunnor, skrämmer våra hundar och bajsar på vår gräsmatta? Är vi så långt ifrån naturen nu att vi inte inser att de som inkräktar är vi?

En extrems social ungräv som åt skinka ur handen en kväll på landet..

Kom att tänka på detta igen, idag, när jag såg denna notis om att vi ska börja prissätta våra vilda djur. Detta gör exempelvis Finland och vad det handlar är framförallt hotade djur, det ska kosta att döda en pilgrimsfalk eller sno deras ägg, det handlar om till exempel om skadestånd vid rättegångar. Jag tänker oxå på alla dessa amerikaner och asiater och andra som åker världen runt för att för nöjes skull skjuta lejon, skaffa tigrar som husdjur eller köper malt noshörningshorn för potensen..

Men hur är det hos oss, ska det kosta att köra över en räv eller ta död på grävlingen som stör?
Kommer detta att få oss att värdera våra vilda djur mer, kanske som de förtjänar, de var trots allt här först??

/M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar