söndag 17 april 2011

Bottennapp i frysdisken....

Att äta eller att ätas - Det är frågan..?

Växthuseffekten var ju länge ifrågasatt av ett antal välgödda oljebolagshantlangare.
Nu misstänker jag starkt, att dessa välbetalda PR-firmor jobbar lika hårt på att förvirra oss om vad som gäller i fiskdisken....


Det märkte jag här om dan när jag fick för mig att Niltilapian inte var rödmärkt!?
Till och med Världsnaturfonden(WWF) verkar inte veta vad som ska gälla, då man helt plötsligt flyttat den asiatiskt odlade Hajmalen(Pangasius) från rödmärkt till "på väg mot certifiering"...?
Detta, som de säger, för att hålla en "dialog" mot fiskproducenterna..

Här kan du fö hitta WWF lista.
Men även med listan, så är det knappast glasklart. Torsk och Lax finns t.ex med som både grön, orange och röd, beroende på vart de fångats/odlats..
En rad olika märkningar(KRAV, MSC, Nyckelhålsmärkt, m.m.) gör inte förvirringen mindre. Dessutom friskskrivs bestånd med jämna mellanrum, så det gäller att hänga med i svängarna!
Uppenbart finns det stora ekonomiska intressen i fiske och fiskodling, världen över, och man ska väl egentligen inte bli förvånad..

Fisk som proteinråvara kommer att bli allt viktigare, det inser tom köttproducenterna själva, och då gäller det att inte förstöra bestånd och vattenmiljöer med en för kraftig expansion av fisket i de redan i dag utmattade världshaven.

En bra sida för den som vill ha lite mer utförlig info om våra vatten är marinebiology.se

Nej, idag blir det vegetarisk Makaronilåda(med "rökt" svamp), istället för fisk!

/M

ps
Eskilstuna har för övrigt fått sin första el-mack - det e kul!
Läs mer här i Kurren
ds

1 kommentar:

  1. Hej, KRAV-certifierad fisk kommer enbart från hållbara bestånd. Vi har också ytterligare regler som minskar fiskets klimatpåverkan (antal liter bränsle per kilo fångad fisk, typ av köldmedel osv). Läs mer här: http://www.krav.se/For-foretag/Artiklar-fran-KRAV-aktuellt/Nya-fiskeregler-for-klimatets-skull/

    KRAV-märkningen är Sveriges mest kända miljömärkning för mat och vi arbetar aktivt för att berätta vad KRAV-märkningen står för. För det är en bred märkning, men å andra sidan har vi valt att inte ha en märkning för olika saker (miljö, klimat, social rättvisa, djuromsorg osv) utan en bred märkning för allt. Vi hoppas och tror att det minskar ev. förvirring.


    Tack för ditt engagemang!
    Mvh /
    Kristin Cooper, pressansvarig på KRAV

    SvaraRadera