tisdag 12 april 2011

Syrepump mot algblommning - en blåsning?

Efter att ha läst pressen om den nya "syrepumps-lösningen" från Göteborgs universitet, så blir man lätt förvirrad. Vad menar karln?

Låt mig backa bandet, Östersjön är en unik havsmiljö av en rad anledningar. Till o börja med så har det en extrem skillnad av salthalt från norr till söder. Längs upp i bottenhavet ligger det på några tusendelar(vid älv-utloppen i stort sätt noll) till att gå upp till 14-15 tusendelar i söder. I ett "normalt" hav finns det strömmar som för ner syrerikt vatten mot botten och sedan för upp näringsämnen i andra änden. I Östersjön sker inte detta i någon stor omfattning. I höjd med Malmö ligger Östersjöns övergång i Nordsjön och där är djupet bara runt tio meter. För att denna klack skall överbryggas och för att syrerikt och salt vatten ska ta sig in i Östersjön krävs kraftiga höst-stormar och detta sker alltför sällan.

I Östersjön finns som i alla hav ett ytvatten-skikt och ett bottenvatten-skikt. Mellan dessa finns ett område som kallas språngskikt. Det varma, näringsrika och mindre salta ytvattnet avskiljs i praktiken från det salta och kalla bottenvattnet. Man kan beskriva det som att hälla lite olja i ett glas med vatten. Skillnaderna i salthalt och temperatur gör att vattenmassorna i praktiken knappt blandas.

Alla länder runt Östersjön öser ut alldeles för mycket gödning och andra fosforhaltiga utsläpp vilket gör det mindre salta ytvattnet extremt bra miljö för alger.
Det blir då vad vi kallar algblomning, vilket är en extrem tillväxt av alger som har nästan obegränsat av näring, sol, syre och koldioxid(från luften). Denna enorma biomassa dör så småning om av och fallar då sakta, men bestämt rakt ner till botten. Där skulle den, normalt sett, brytas ner av bakterier, kräftdjur och andra och sedan skulle beståndsdelarna fällas ut i vattnet(och lagras i sedimenten) igen och kretsloppet skulle fortsätta.

Men.
Eftersom denna process i sig behöver syre, i en redan syrefattig miljö, så tar snart syret i djupvattnet slut vilket gör att restprodukterna på bottnen inte bryt ned på vanligt sätt. I stället tar andra bakterier(aneoroba) över och dessa bildar då ett gäng inte alltför trevliga ämnen(t.ex. Svavel-ämnen o Ammoniak) som skapar den botten-död som vi ser i dag. Vilket hotar Torskbestånd o annat. Och helt plötsligt är inte algblomningen ett hot bara riktad mot badande sommarturister!

Denne Anders Stigebrandt, på Göteborgs Universitet använder ett yvigt bildspråk - ”en turbo-effekt i kampen mot övergödningen” och jag antar att hela grejen går ut på att övertyga mindre insatta politiker snarare än andra forskare. Idéen är att bygga, eventuellt vinddrivna, enorma pumpar som skall skicka ner det syrehaltiga ytvattnet till botten, syresätta nedbrytningsprocessen, och lösgöra alla bundna näringsämnen, så att de sen kan flyta upp till ytan igen och ge ännu mera näring åt algern.. Nej, ....vänta nu!?

Vad Anders förslag går ut på i praktiken är att skapa något som kan beskrivas som en konstgjord vattenström. Havsströmmar liknande de som naturligt finns i alla stora hav och som jag beskrev för nån vecka sedan, här!

Fast en konstgjord då. Denna ide skulle i teorin kunna påverka botten-döden men skulle snarast accelerera alg-tillväxt och det är inte alls säkert att det övriga ekosystemet skulle orka med att parera denna energi-boost! Jag antar att gänget i Göteborg ser detta som ett förslag mot botten-döden men väljer att vinkla den mot algblomning eftersom även politiker åker till Gotland för att bada...

Om man zoomar ut lite så är Östersjöns miljö speciell av en rad anledningar, geografiska, vädermässiga, tillflöden salthalt m.m. De flesta av dessa kan vi inte påverka idag (på något rimligt sätt i alla fall). Men det finns en sak, vilket också är huvud-orsaken till det negativa kretsloppet av algblomning och ökad bottendöd och det är våra egna utsläpp.
Ju mindre fosfor i vattnet ju färre alger och ju mindre död biomassa som sjunker till botten och förbrukar syret i nedbrytningsprocesserna.

"Jag undrar hur mycket vattenrening, odlingsförbättring och industrimodernisering, för en bättre miljö, som man kan få för 10 miljarder?"

/M

(Jag gjorde faktiskt ett arbete på en biologisk lösning mot överdriven alg-blomning, när jag läste Marinbiologi som utnyttjade skaldjurs naturliga(och enorma) filtreringsförmåga i kampen mot algerna...)

Tillägg:

Här ligger Pressreleasen i sitt original för de som har tid!

NU när jag läser igenom "idén" en gång till, framstår den som tom ändå dummare!! Nästan som om killen inte ens läst grundläggande fysik eller så mycket annat för den delen. Får nog skriv ett inlägg till på detta projekt....hmm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar